Translate

vrijdag 13 december 2013

Kip, in z'n geheel geroosterd - of Platte Kip




"De beschaving van een volk is te meten aan de mate van respect 
waarmee ze met hun dieren omgaan." 

                                                                              Mahatma Ghandi

Als je kip eet, koop dan een mooie met 3 Beter-Leven-Sterren en liefst behangen met medailles zoals "label Rouge" of een ECO-keurmerk. Beter voor de Kip en beter voor jou.





Ik koop bijvoorbeeld een Loué kip, of een Mechelse Koekoek. Van 1 Kip eten we in Huize Sigi meestal 2 keer. Eerst roosteren we 'm & als iedereen is uitgegeten, pluis je de Kip-left overs. Dit vlees kan de volgende dag op een broodje. Of als je veel overhoudt maak je een Chicken-Curry of een goed gevulde Kippensoep.

Van het karkas trek je samen met Water, Laurier, Wortel, Ui enz. een lekkere bouillon. Aan de kook brengen, zachtjes laten trekken, zeven, af laten koelen en invriezen. Zo heb je een perfecte basis voor Soepen en Sauzen en wordt alles van de Kip gebruikt.





Oven voorverwarmen op 180C. 

Was eventueel uw Kip in ruim Water en Azijn van binnen en van buiten. Zet 'm onder water en voeg 2,5 dl Azijn toe per liter Water. Na 5 minuten is de Kip licht verkleurd en schoon, Spoel af onder stromend water en dep droog.in een kom onder water, en voeg hier 2,5 dl Azijn per liter water aan toe. Na 5 minuten  is de Kip wat verkleurd en gewassen. Afspoelen onder koud stromend water.
Rasp of snij de tenen Knoflook en de Citroenschil heel fijn en meng dit met Peper en Zout door de zachte Roomboter. Smeer dit roombotermengsel op en in uw Kip. U kunt ook Boter onder het borstvel smeren door dit met beleid voorzichtig los te trekken; dit doet u met uw vingers. Als u dit niet ziet zitten smeert u alleen de buitenkant in. 






Duw de vleugelpunten naar binnen en bind de Kip stevigjes op. Doe hier vooral niet te moeilijk over. Het kan heel fancy, maar het doel is dat er geen uit-stekende delen zijn die dan sneller garen.

U kunt uw Kip ook vlinderen. Dan heeft u minder oventijd nodig en wat meer knapperig vel. Knip de ruggengraat uit de kip met een stevige keukenschaar. Gewoon links en rechts langs de ruggengraat van kop tot nek doorknippen. Omdraaien, en enigszins pletten door er met uw handpalm kort flink op te drukken. De Kip zal een kwartiertje - 20 minuten sneller klaar zijn.






Huppekee in een braadschotel en ongeveer een uur de oven in voor een Kip van dik een kilo. Als je meer tijd hebt gaar de Kip dan in anderhalf uur tijd op 150C, voor een sappiger resultaat. Voor een krokante velletje bedruip je de Kip regelmatig met het vet dat van de Kip in de braadslee druipt. Gewoon met een lepel over de Kip scheppen. De Kip is klaar als de kerntemperatuur 75C is, te meten tussen een poot en het lijf. Zonder thermometer kan je bepalen of de Kip gaar is door 'm in te prikken en te kijken of het vocht dat er dan uitloopt helder is. Eenmaal gaar, uit de oven halen en onder aluminiumfolie even laten rusten, terwijl je bijvoorbeeld een Salade met Dressing maakt.

Gebruik de ovenwarmte om tegelijkertijd Aardappelen te roosteren. Gewassen en ongeschild in partjes, gehusseld in Olijfolie, Peper, flink Zout en wat sprieten Rozemarijn.

Serveer de Kip en de geroosterde Aardappelen met een eenvoudige Salade. Hussel de schone, droge blaadjes op het laatst door een dressing die je zelf klutst; 3 delen van je mooiste Olijfolie, 1 deel vers Citroensap op smaak maken met Zout en Peper.

Zet Mayonaise op tafel. Maak 'm zelf ! Je hebt tijd zat als de Kip en de Aardappelen in de oven staan. Leuk om te doen, niet moeilijk en veel lekkerder dan uit een potje. 





Ingrediënten:
  • 1 kip van 1,5 kg
  • 2,5 dl azijn (om de kip te wassen)
  • 150 gr roomboter
  • 2 tenen knoflook
  • 1 citroen
  • peper, zout
voor er bij:
  • 1 kg aardappelen
  • olijfolie
  • rozemarijn
  • zout en peper
  • sla

links voor de restjes en het karkas:

Tom Kha Gai, Thaise Kippensoep met laos, kokos en kip

Saoto, Surinaamse Kippensoep, trek een bouillon van je restjes

Goi Cuon, frisse Vietnamese Lente Rijstrolletjes, soort loempia met oa. kip

Caeser Salad, klassieker met kip

Biryani als er veel over is, in een Indiase Rijstschotel




Geen opmerkingen:

Een reactie posten