Translate

vrijdag 4 april 2014

Vijgen





Het is nu in April nog wat vroeg in het jaar voor Vijgen, althans voor verse. Maar de Vijgenboom op Sigi's terras ontluikt en ik krijg zin. Als je ze nu vers koopt, hebben ze aardig wat Foodmiles achter de rug vanuit Brazilië of Zuid-Afrika bijvoorbeeld. Pas in vanaf juni/juli komen ze van dichterbij; uit de Zuid-Europese landen, Turkije of Israël. Zo nu en dan lukt 't mijn boompje om in het Nederlandse klimaat een of meerdere rijpe Vijgen te produceren. Hoogtepunten.

Vijgenbomen (:Ficus Carica) en de mens zijn al heel lang samen, al zeker 11000 jaar. Sinds de bijbelse tijden wordt de Vijg verbonden met zonde. Adam & Eva bedekten hun naaktheid, die ineens in de weg zat na het eten van de verboden Appel, met Vijgenbladeren. En onze vriend Judas verhing zich aan een Vijgenboom.





De Vijg is eigenlijk geen vrucht; het is een Schijnvrucht, dat wil zeggen dat de vele pitjes in de Vijg de vruchtjes zijn. Die pitjes zijn allemaal kleine bloemetjes; de Vijg is een binnenstebuiten gekeerde bloembodem met de bloemetjes binnenin. Ze moeten bevrucht worden door een klein wespje dat de ingang weet te vinden. Pas na bevruchting wordt de Vijg sappig en zoet.
Inmiddels zijn er variëteiten ontwikkeld die rijpen zonder bevruchting. Met deze maagdelijke vruchtontwikkeling is de Vijgenboom dus niet langer afhankelijk van het wespje dat alleen in warme klimaten leeft; hierdoor kan een boom ook hier Nederland vruchten rijpen. Moet de Zon wel schijnen.




Vijgen kan je wel het jaar rond in gedroogde vorm kopen; het vocht van de rijpe vrucht laat men dan in de zon of in een droogoven verdampen.

De Vijg heeft vele vrienden, zoals Citroen, Sinaasappel, Honing, Amandelen of andere Noten, Vanille, Room of Mascarpone, Chocola, Kaneel, Munt, Basilicum, Balsamico, Port, Rode Wijn, Parmaham of Venkelsalami en Olijfolie.
Van gedroogde Vijgen wordt vaak Vijgen-Noten'brood' gemaakt, wat dan heel lekker is bij Kaas; 1 van de beste vrienden van de Vijg. Met name Blauwe Kaas, zachte Geitenkaas, verse Ricotta en Buffelmozzarella combineren uitstekend met Vijg.

Vijgen-Noten'broodjes' maak je als volgt: Meng Vijgen, Hazelnoten, Amandelen, Kaneel, Suiker en Sinaasappelrasp. Werk er afgekoelde gesmolten Chocola door. Doe er een beetje Port of Anisette door tot je een stevig, iets vochtig mengsel hebt. Verdeel in 10 stukken en maak rolletjes, de broodjes. Of vorm een cirkel waar je punten uitsnijdt. Varieer met de Noten of gebruik ook Sesamzaad. 
Voor exacte hoeveelheden kijk je onderaan deze pagina.





Een andere vorm om ze houdbaar te maken is konfijten; conserveren in Suiker of Honing. Het vocht in de Vijg moet langzaam vervangen worden door een Suikersiroop. Dit neemt in veel recepten dagen in beslag. Hierbij wordt de Siroop steeds verder geconcentreerd.
Een 'snelle' methode gaat als volgt: Prik 500 gram Vijgen rondom in met een dun naaldje. Los 250 gr Kristalsuiker op in 250 ml Water, laat koken en zet de Vijgen een paar minuutjes in de Siroop als deze begint te borrelen (bij 110C). Haal de Vijgen uit de Siroop en laat ze een nacht rusten. De Siroop gaat de volgende dag weer op 't vuur en de Vijgen gaan er weer in als deze borrelt. Laat nu koken tot de Vijgen bijna al het vocht hebben geabsorbeerd. Zet ze nu op vetvrij papier in een hetelucht-oven op 70C, met de deur op een kiertje, tot ze helemaal droog zijn. Rol ze door Poedersuiker en bewaar ze. 




Gedroogde Vijgen kan je weer laten opzwellen door ze een kwartiertje te stomen. Of doe de magnetron-truc van Johannes: zet ze 1 voor 1 gedurende 10-15 seconden in de magnetron, en stop onmiddellijk als ze bol zijn. Stoom ze hierna nog even voor meer sappigheid. Nu kan je ze opensnijden om te vullen. Voor 450 gedroogde Vijgen rooster je 100 gr Amandelen, hakt deze fijn en mengt dit met zoveel honing dat er een samenhangend geheel ontstaat. Vul de Vijgen hier mee. Zet in een pan en overgiet met een paar deciliter Port, laat dit goed doorwarmen waarbij je regelmatig Port over de Vijgen lepelt. Niet laten koken. Serveer met niet al te stijf geklopte Slagroom.

Of doe zoals in Campania, Zuid-Italië en sla al het stomen en magnetronnen over. Voor 24 vijgen. Verwarm een oven voor op 180C. Haal eventuele steeltjes van de gedroogde Vijgen. Snij ze door, maar niet helemaal, zodat je ze kan openen als een boek. Leg in elke Vijg een Amandel en een stripje Citroenschil. Klap dicht en schik dakpansgewijs in een ovenschotel en bak 20-25 minuten of tot goudbruin. Laat afkoelen
Smelt Chocola (200-250 gr) au bain marie, laat iets afkoelen. Dip elke Vijg hier in terwijl je 'm draai om 'm gelijkmatig bedekt te krijgen. Laat de chocola op kamertemperatuur harden (ongeveer 2 uur). 
Bewaren kan luchtdicht verpakt.




De meisjes Sigi zijn dol op de Vijgensalade zoals dhr. J.Oliver 'm ongeveer maakt. Ze maken 'm zelfs zelf. Aangezien de jongste net 11 is, moet dat moed geven om 'm ook zelf te maken. Belangrijk bij deze salade is dat je ingrediënten top zijn.
De Vijgen snij je aan de kant van waar 't steeltje zat kruislings in en drukt 'm dan iets open door de andere kant wat samen te knijpen. Wikkel om elke Vijg een dun plakje Parmaham. Scheur Buffelmozzarella in stukken en verdeel tussen de Vijgen. Strooi er wat gesnipperde Basilicum over.
Maak een dressing met Olijfolie Citroensap Honing in de verhouding 3:1:1/2. Maak op smaak met Zout en Peper. Sprenkel de Dressing over de Vijgen.  





Ingrediënten:

voor het Vijgenbrood:
  • 1 kg gedroogde Vijgen
  • 250 gr Hazelnoten, grof gehakt
  • 250 gr Amandelen, grof gehakt
  • 1 theelepel Kaneel
  • 2 eetlepels Suiker
  • 1 theelepel Sinaasappelschilrasp
  • 50 gr donkere Chocola, minimaal 70%
  • 20 tot 40 ml Port of Anisette
  • eventueel 2 eetlepels Sesamzaadjes

voor de Salade:
  • x aantal Vijgen per Persoon
  • x aantal bollen Buffelmozzarella
  • net zoveel plakjes Parmaham als Vijgen
  • verse Basilicum

voor de Dressing (voor 8 Vijgen):
  • 6 eetlepels mooie Olijfolie
  • 2 eetlepels vers Citroensap
  • 1 eetlepel Honing
  • Zout en Peper

Geen opmerkingen:

Een reactie posten