Translate

maandag 2 november 2015

Pompoen-RozijnenCake





Dikke kookt niet alleen de dagelijkse maaltijd voor de meisjes Sigi, maar is ook de huisbakker van het Amsterdam Dance Centre. Na gedane dansjes kunt u daar terecht voor mijn baksels. Het assortiment bestaat uit Worteltaart, Brownies, Bananen-Walnootcake en is sinds kort uitgebreid met een Pompoen-Rozijnencake. Pompoen past natuurlijk goed bij de tijd van het jaar. Eind oktober begin november; Halloween en herfst. Ik weet niet hoe het u vergaan is maar hier in Amsterdam hoef je niet meer te zoeken naar een Halloween-feestje. Dikke had z'n handen meer dan vol aan de finale van het WK-rugby, maar vanuit Coco's Outback waren er een hoop creeps te zien op Rembrandt. 




De oude Kelten vierden al feest bij het begin van de winter en het nieuwe jaar. Hun jaar eindigde destijds op 31 oktober; 1 november was nieuwjaarsdag. Volgens de Kelten ook de dag waarop de dat jaar overledenen terugkeerden op Aarde op zoek naar een levend lichaam om bezit van te nemen. Dit Keltische heidense feestje mocht niet langer toen de christenen het voor het zeggen kregen. Die hadden 1 november al Allerheiligen, in het engels 'All Hallows'. Tijdens Allerheiligen werden alle heiligen in het zonnetje gezet en mochten de arme medemensen langs de deuren gaan voor een aalmoes. En de avond daarvoor was en is dus All Hallow's Eve, oftewel Halloween.
De Pompoen als lampion vindt z'n oorsprong in Ierland, als Jack-o'-lantern. Jack werd door de duivel de toegang tot de hel ontzegd en zocht z'n weg in het donker door een gloeiend kooltje uit de hel in zijn knol te doen.
Door al deze folklore halen veel Pompoenen de keuken niet meer en schoppen het niet verder dan decoratiemateriaal of worden uitgehold om lampion te worden met Halloween of St.Maarten. 




Aangezien mevrouw Sigi een Pompoenliefhebster is, krijgt de Pompoen bij ons wel de plek die hij verdient. Dikke schreef al eens een blog over Risotto met Pompoen, max lekker. Maar Pompoenen worden in huize Sigi ook geroosterd, of in een Soep, Jam, Frittata of Curry verwerkt. En nu dus samen met Rozijnen in een cake. Daar neem ik overigens een Flespompoen voor en niet de klassieke lampion-Pompoen. Het vlees van een Flespompoen of Butternut Squash is veel zachter (boterzacht) en vooral veel minder vezelig. Welke ook werkt is de Oranje Hokkaido Pompoen; deze Japanse variant ziet er ongeveer zo uit als een Gewone Pompoen, maar is veel kleiner.
Pompoenen zijn gezond; er zit veel ijzer, vitamine A, en caroteen in. Carotenoïden hebben een anti-oxidante werking en daar zijn we gek op. 




recept:

Verwarm uw oven voor op 180C. Halveer de Pompoen, leg ze met het snijvlak naar beneden op een met bakpapier bekleedde bakplaat, bekwast met een beetje neutrale olie. Na 30 tot 40 minuten in de oven is het vlees zacht. Lepel het vlees uit de schil of verwijder de schil met een mesje. Snij of prak het vlees fijn, maar laat een aantal kleine blokjes heel.
Klop de Eieren met de Suiker, de zachte Boter en meng tenslotte met alle droge ingrediënten. Werk er nu de Rozijn en alle Pompoen door.
Bekleed een bakblik (die van mij is 35x25 cm) met bakpapier en beboter dit. Stort het beslag hier in en verdeel het enigszins. Schuif in de oven, gedurende 75 minuten of tot een prikker er droog uit komt. Dek op het laatst eventueel af met aluminiumfolie als de bovenkant te donker naar uw smaak dreigt te worden.




Ingrediënten:


  • 1 flespompoen van dik een kilo
  • 4 eieren
  • 250 gr suiker
  • 250 gr roomboter + boter om bakblik in te vetten
  • 450 gr bloem
  • 1 opgehoopte theelepel bakpoeder
  • snuf zout
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel piment
  • 1 theelepel gember
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • 400 gr rozijnen, mix van blank en blauw



Geen opmerkingen:

Een reactie posten